Nieuws / Onderwijs

Deze competenties zijn onmisbaar voor een docent in 2014

ipad-scholen-openen-deurenWaar de technologie zich doorontwikkeld, blijft ook het onderwijs niet stilzitten. Er is veel veranderd in de laatste paar jaar in het onderwijs. Kinderen zijn veranderd, leraren zijn veranderd en ook lesmethodes zijn veranderd. Inmiddels hebben zelfs heuse iPad-scholen het licht gezien. Digitaal leren heeft misschien wel de toekomst. Hoe ga je daar als leraar in 2014 mee om? Deze competenties zijn belangrijk.

Digitaal

Voor kinderen zijn internet en computers heel normaal. Niet voor iedere leraar is dat zo. Maar het is belangrijk dat je met de tijd meegaat, om grip te houden op de leerlingen. Weet minstens zo goed hoe een tablet of smartphone werkt als de kinderen in de klas. Hoe ga je om met het gebruik van die apparaten in de klas? Met spelletjes spelen? Met foto’s en filmpjes? De iPad-school is daarin een voorbeeld, waarbij kinderen hun tijd voor een groot deel zelf mogen inrichten. Maar hoe controleer je iedereen?

Karakter

Wat maakt een goede leraar goed? De één vindt het fijn als de leraar van hun kinderen streng is, de ander kiest voor een meer vriendelijke aanpak. Feit is wel dat van een leraar steeds meer coachende vaardigheden worden gevraagd. Zij moeten net als managers in het bedrijfsleven leerlingen gaan coachen en kunnen daarvoor ook vergelijkbare opleidingen volgen. Al ooit het vak coaching gezien op een lerarenopleiding? Een deel van de manier van lesgeven zit in het karakter van de leraar maar een deel is ook zeker bij te schaven. Sta open voor invloeden uit andere vakgebieden.

Nieuwe manieren en stof

Kinderen van tegenwoordig krijgen anders les dan vroeger. In veel lokalen hangen inmiddels digitale lesborden, waardoor de leraar bijvoorbeeld gemakkelijk filmpjes kan laten zien of iets kan opzoeken op internet. De technologische ontwikkelingen gaan echter zo snel, dat het de vraag is of leraren het allemaal wel bij kunnen benen. Het wordt pas echt interessant als coderen als nieuwe taal gezien wordt en basisvak wordt. Dan moeten leraren dus allemaal bekend zijn met html en css.

Tags: , ,