Nieuws / Onderwijs

Eerste Steve Jobs scholen in Nederland – Verkoopkanaal of evolutie in het onderwijs?

Foto: ANP

Foto: ANP

Over de aanwezigheid van Apple in het dagelijkse leven bestaat geen twijfel meer. De evenementen waarop nieuwe producten worden aangekondigd trekken bijna net zo veel kijkers als een wedstrijd van het Nederlands Elftal. Ook over de verkoop heeft Apple niet te klagen, want de iPhones, iPads en iPods hebben hun weg ondertussen naar elk huishouden gevonden. Onlangs werden nog de iPhone 5s en 5c gepresenteerd en de verwachting is dat ook deze de enthousiast omarmd zullen worden door de consument.

Er is echter ook een nieuw terrein waarop Apple aan populariteit lijkt te winnen, namelijk het onderwijs. Over de vraag of dat een wenselijke ontwikkeling is, bestaat nogal wat onenigheid.

Steve Jobs-scholen

Deze scholen zijn eigenlijk ontstaan als reactie op het traditionele onderwijs, waarbinnen volgens sommigen nog steeds te weinig aandacht is voor technologische ontwikkelingen. De scholen zouden daarmee achterlopen op de echte maatschappij, waarin kennis van technologie steeds belangrijker wordt. Ook zou er binnen deze scholen beter ingespeeld kunnen worden op de individuele verschillen in leertempo- en vermogen, waarbij elk kind zich uiteindelijk veel beter kan ontwikkelen.

De tegenstanders van de nieuwe scholen vinden dat de Steve Jobs-scholen zich vooral richten op kinderen met een hoog IQ en huishoudens met een boven modaal inkomen. Een tablet zou goedkoper zijn dan een PC, mobiel en makkelijker te gebruiken zijn. Echter zal deze naast de andere technologieën plaats nemen, en geen vervangende rol spelen. Daarnaast zijn de Apple producten niet goedkoop, zo kost de laatste iPad Air rond de €480 euro en kun je voor de eerder genoemde nieuwe iPhone 5S rekenen op €50 euro maandlasten extra.

Hoe realistisch is de magie van Apple?

Op zich is het natuurlijk goed om te kijken of de magie dat om Apple heen hangt wel te vertalen is naar het onderwijs. Wie de filosofie van het bedrijf nader bekijkt, moet concluderen dat die gedachtegang niet zo vreemd is. Creativiteit en technologie gaan hand in hand, waarbij het voorzien in de juiste informatie van groot belang is. Zo is er al eens een website gelanceerd die het voor iedereen mogelijk maakt om te leren programmeren, geïnspireerd door de ideeën van Jobs. Tegen dit soort initiatieven valt weinig in te brengen, evenals de gedachte om kinderen op jonge leeftijd al in aanraking te brengen met technologie.

Dat het onderwijs zich aan moet blijven passen aan de huidige (en toekomstige) maatschappij is evident. Of Steve Jobs-scholen hierin ook als prototype kunnen dienen voor de school van de toekomst is natuurlijk de vraag. De toekomst zal dan ook moeten uitwijzen of alle scholen zich moeten vormen naar voorbeeld van de Steve Jobs-scholen of zich beter vanuit andere perspectieven moeten ontwikkelen.

Tags: , , ,