Nieuws / Onderwijs

Kabinet verruilt basisbeurs voor leenstelsel

Het kabinet heeft besloten de basisbeurs voor studenten af te schaffen en te vervangen voor een leenstelsel. Dat betekent dat studenten een bedrag van 14.700 euro terug moeten betalen als ze vier jaar studeren. Voor studenten is het dus zaak om op een andere manier aan geld te komen dan via de studiefinanciering. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om aan geld te kunnen komen. We geven een aantal tips.

Lenen bij DUO

mzl.mbykkqaf.175x175-75De bekendste vorm is uiteraard de lening bij DUO, die je nu nog ontvangt naast je basisbeurs. Als straks de basisbeurs is afgeschaft, zul je echter nog steeds kunnen lenen bij DUO. Je betaalt rente over deze lening. In 2012 bedroeg die 1,39 procent en in 2013 0,6 procent. Het rentepercentage verandert ieder jaar.

Doorlopend krediet

Kom je niet in aanmerking voor een lening bij DUO, dan zijn er nog andere mogelijkheden voor studenten om te geld te lenen, zoals het afsluiten van een doorlopend krediet. Je kunt dan tot aan de afgesproken limiet geld opnemen en je betaalt rente over het opgenomen bedrag. Een doorlopend krediet is handig, omdat het een lage rente kent en je altijd over wat extra geld beschikt. Daarnaast hoef je de lening niet binnen een bepaalde tijd terug te betalen. Deze lening kan flexibel worden opgenomen en boetevrij worden afgelost. Hiernaast zijn de rentes vergeleken met het rood staan op je betaalrekening of een creditcard behoorlijk laag.

Kies niet zomaar een willekeurige aanbieder van doorlopende kredieten. Het is voor studenten alleen een optie als de rente voor het krediet laag is. Vergelijk daarom altijd verschillende aanbieders met elkaar. Bij goedkopere aanbieders sluit je vaak zelf online de lening af. Lees dan altijd heel goed de voorwaarden.

Rood staan

13-9-2013-9-19-pinautomaat_300Een laatste mogelijkheid om aan geld te komen als student, is rood staan. Bij veel banken mogen studenten extra rood staan. Maak hiervoor afspraken met je bank en bekijk goed of je aan alle voorwaarden voldoet. Op een studentenrekening mag je tot zo’n 5000 euro rood staan, terwijl dat op een normale rekening meestal niet meer dan 1000 euro is. Ook is de rente lager dan bij een reguliere rekening. Toch kan deze rente nog behoorlijk hoog zijn. Houd daar rekening mee! Een consumptief krediet afsluiten is wat betreft rente meestal voordeliger dan rood staan bij een bank.

balk_afm2

Tags: , , ,