Basisonderwijs / Nieuws

Kleine scholen moeten sluiten

Het ministerie van Onderwijs heeft van de Onderwijsraad te horen gekregen dat het verstandig is om kleine scholen te sluiten. Zo zouden basisscholen met minder 100 leerlingen de deuren op slot moeten doen.

De kwaliteit van deze scholen is vaak niet voldoende, concludeert de Onderwijsraad. Op dit moment zijn er 1300 scholen in Nederland die minder dan 100 leerlingen bevatten. Verwacht wordt dat de komende jaren een sterkere daling in het aantal leerlingen zal komen. In de komende zes jaar wordt een afname verwacht van ruim zes procent. In kleinere gemeenschappen kan dit oplopen tot maar liefst twintig procent.

Kleinere scholen zijn relatief duur en tillen de kwaliteit niet naar een hoger niveau. Om tot een versnelde oplossing te komen zijn regionale samenwerkingen ook een optie. Echter is dat met de huidige wetgeving nog niet gemakkelijk. Dit moet gaan veranderen vindt de Onderwijsraad.

UPDATE 
Tot nog toe zijn er weinig positieve reacties op het voorstel van de Onderwijsraad. Termen als ‘randstaddenken’ en ‘schaalvergrotenddenken’ vliegen je om de oren. Dat er dingen moeten gaan veranderen is wel duidelijk geworden, dus het onderzoek wordt wel als nuttig en leerzaam gezien. Men wel echter zien dat er naar meer opties worden gekeken en dat ook scholen hun licht over de situatie laten schijnen. Kwaliteit gaat voor kwantiteit roept men in de Tweede Kamer. Wordt vervolgd.

Tags: , ,