Nieuws

Lengte niet bepalend voor schoolmeubilair

school-ergonomieZo op het oog lijkt ieder klaslokaal hetzelfde en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen leerlingen. Maar schijn bedriegt, iedere leerlingen is uniek en dat vraagt om een gedifferentieerde aanpak.

Verstelbare meubilair

Zet alle leerlingen op een rijtje en het valt gelijk op hoeveel lengteverschillen er binnen één leerjaar zijn. Dit kan oplopen tot zo’n 20 centimeter verschil! Het zou dan wel heel wreed zijn als al die leerlingen op dezelfde tafel- en stoelhoogte moeten werken. Maar ook leerlingen met dezelfde lengte kunnen toch aanzienlijk verschillen in hun onderbeenlengte. Gelukkig is daar in 2006 iets op bedacht: de Europese norm voor schoolmeubilair (NBN-EN 1729). Bij deze nieuwe norm is de onderbeenlengte (of knieholtehoogte) maatgevend. Hierdoor kan de hoogte van de stoel nauwkeurig bepaald worden in functie van de individuele lichaamsafmetingen van de leerling.

Leerlingen met een visuele handicap hebben een tafel nodig die in een schuine stand gezet kan worden. Hierdoor wordt de werk- leesafstand klein gehouden wat weer ten goede komt aan hun lichaamshouding. Voor kinderen die heel bewegelijk zijn of snel rugklachten krijgen wordt de zitbal vaak als alternatief voorgesteld. Deze levert een goede zitdrukverdeling op. Een nadeel is wel dat het erg vermoeiend is om langdurig op een zitbal te zitten. Er is ook geen afdoende bewijs dat een zitbal beter is voor de rug dan een normale stoel.

Het belang van een goede zithouding blijft echter niet alleen bij een goede stoel en tafel op school. Veel meubelzaken hebben mooie showrooms gevuld met designmeubelen in verschillende soorten en stijlen. Bij de inrichting van een huis wordt echter aan ergonomie niet vaak gedacht.


Boven: De interieuradviseurs van Weyts Interieur hebben een
inspirerende showroom van maar liefst 10.000 m2, gevestigd in Woonboulevard Poortvliet

Oud meubilair krijg nieuwe bestemming

Scholen die hun meubilair vervangen met ergonomische stoelen en tafels weten vaak niet wat te doen met het oude meubilair. Oude tafels en stoelen worden vervangen door nieuw verstelbaar meubilair, maar wat doe je met de schoolmeubelen die niet meer nodig zijn? Weggooien is zonde, dat vond de Waterlelie (school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs) ook. Zij hebben een school in Afrika gevonden die stonden te springen om extra meubels.

Nieuwe bestemming voor oud meubilair - dewaterlelie.net

Boven: Nieuwe bestemming voor oud meubilair – dewaterlelie.net

Tags: , , ,