Nieuws / Onderwijs

Snelle aanpak achterstallig onderhoud scholen nodig

schoolgebouwVeel scholen kampen met achterstallig onderhoud, dat blijkt uit onderzoek van Oberon. 1100 schoolleiders werden ondervraagd over de staat van hun schoolgebouw, maar liefst 70 procent van hen vond dat hun schoolgebouw moet worden aangepast. Alleen al voor de noodzakelijke aanpassingen zou zeven miljard euro nodig zijn.

Vooral problemen rondom de klimaat- en luchtbeheersingssystemen zijn groot. De problemen zijn het grootst bij schoolgebouwen die in de jaren ’70 en ’80 gebouwd zijn, maar ook in nieuwere gebouwen treden deze problemen op. Hoewel er op de consumentenmarkt steeds vaker maatwerkadvies over het energielabel wordt opgevraagd blijft het een lage prioriteit binnen de schoolgemeenschappen. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, roept dan ook op tot snelle verbetering van de schoolgebouwen.

effect van groen energielabel op verkooptijd

effect van groen energielabel op verkoopprijs boven: effect van groen energielabel op verkooptijd
onder: effect van groen energielabel op verkoopprijs(via: TiasNimbas) 

 

Energielabel

Achterstallig onderhoud heeft niet alleen een negatieve invloed op de onderwijsprestaties, maar ook op de waarde een verkoopbaarheid van het schoolgebouw. Driekwart van de scholen heeft een energielabel C of slechter. Dit kost de scholen onnodig veel stookgeld. Onderzoek van TiasNimbas toont aan dat huizen met een energielabel A of B gemiddeld 3,8 procent meer waard zijn dan huizen met een lager energielabel. Aannemelijk is dat hetzelfde geldt voor scholen.

Verantwoordelijkheid schoolbesturen

Vanaf 1 januari 2015 hebben schoolbesturen zelf de verantwoording voor het onderhoud van de schoolpanden. Jaarlijks zal het kabinet hiervoor 256 miljoen euro overmaken naar de besturen. Mede daarom is het extra belangrijk dat schoolbestuurders zich nu bewust worden van het belang van goed onderhoud.

Tags: ,