Nieuws

Welke outfit dragen jongeren op school?

kinderkleding-trends-boys

De laatste jaren is er veel discussie over de nieuwste rages en mode van jongeren. In het bijzonder is regelmatig de vraag gesteld of meisjes in korte broekjes naar school mogen. Regels zijn moeilijk op te leggen, maar sommige mensen pleiten wel voor een algemene richtlijn van de outfit van jongeren op school. Te uitdagend leidt immers af en kinderen gaan nog altijd naar school om te leren. Veel scholen hebben daarom wel richtlijnen opgesteld voor het dragen van bepaalde kleding. Als ouder ontkom je er echter niet aan dat jongeren graag zelf bepalen wat ze dragen, ook om op school erbij te horen. Ze willen een bepaald imago hebben, gebruiken bepaalde woorden, willen kunnen praten over de muziek, televisieprogramma’s, films en website die op dat moment ‘in’ zijn en dragen bepaalde kleding. Dat is nu eenmaal het kenmerk van jongeren, en vooral tieners. Maar wat dragen ze nu eigenlijk op school en hoe moeten ouders (en leerkrachten) hiermee omgaan?

stoere-look-kidsDe laatste trends

De modetrends voor kinderen wijken eigenlijk niet veel af van die voor volwassenen. Zo zijn bordeauxrood, legergroen en verschillende tinten bruin de hippe kleuren  voor zowel meisjes als jongens. Ook rokjes en jurkjes, opvallende prints en stoere schoenen zijn veel te zien. De jongens dragen vooral sportieve kleding, zoals jacks met legerprint. Maar ook trainingsbroeken zie je steeds meer op school. Jongeren hebben bovendien verschillende kledingstijlen om uit te kiezen, afhankelijk van tot welke groep ze graag behoren. Jongeren zelf zijn overigens tolerant naar elkaar toe als het gaat om kleding op school, zoals hotpants, gescheurde kleding of korte rokjes.

Tips voor ouders

Niet iedereen is even blij met de kleding van jongeren op school, maar dat neemt niet weg dat zij de vrijheid hebben om voor een bepaalde outfit te kiezen. Het is dus belangrijk om op een goede en positieve manier met deze kledingkeuze om te gaan. Ouders doen er slim aan de trends voor tieners in de gaten te houden, nog voordat je eigen kind een tiener wordt. Daardoor ben je als ouder op de hoogte van wat jouw kind mogelijk gaat dragen en voorkom je een heftige reactie daarop. Zorg dat jongeren zich serieus genomen worden, overal meteen ‘nee’ op antwoorden geeft het verkeerde effect. Probeer te praten over de kleding die ze naar school toe willen aantrekken en kijk of de keuze niet in strijd is met de regels van de school. Praten met andere ouders wil ook nog eens helpen in het op de juiste manier omgaan met de gewenste outfit naar school.

Tags: , ,